Tip 1: Wees aanwezig
Wie kent het niet? Nog even snel naar je paard want eigenlijk heb je niet zo heel veel tijd. Vervolgens lijkt helemaal niks te lukken want je paard doet van alles behalve datgene wat je van hem vraagt. Je raakt gefrustreerd, je gaat je paard corrigeren en voor dat je het weet zit je in een strijd.
De reden waarom je paard dwars ligt is gezien vanuit het paard heel logisch. Wees gerust hij doet het niet om jou te treiteren. Jij bent niet volledig aanwezig en hij laat jou dat weten. Hij nodigt jou uit om vanuit je hoofd in je lichaam en in het Hier-en-Nu te komen. Hij zegt: Wees nou aanwezig! Waarom? Aanwezig zijn is de basis, een voorwaarde om contact en verbinding te kunnen maken. Als jij er niet bent met wie moet het paard dan contact maken? Hij kan jou niet voelen als je afwezig bent en kan dus ook heel moeilijk je intentie en lichaamstaal begrijpen.
Aanwezig zijn, verbonden met je lichaam, in het Hier-en-Nu zijn .. het klinkt soms zo simpel maar dat is het niet. Het vraagt ontwikkeling en bewustzijn om aanwezig te zijn en te blijven. We schieten namelijk snel weer in ons hoofd en gaan weer denken. Doordat het paard even niet doet wat je vraagt omdat je bent afgedwaald kom je weer in het Hier-en-Nu. In plaats van gefrustreerd te raken kan je ook dankbaar zijn naar je paard voor zo'n mooie heldere spiegel en wijze les.
Tip 2: Maak contact en verbinding
Een paard is een kuddedier. In het wild is een paard continu in verbinding: met zichzelf, de andere paarden en de omgeving. De paarden in onze maatschappij willen ook contact maken en in verbinding zijn. Maar helaas wordt daar nogal vaak aan voorbij gegaan. Het paard wordt soms nog steeds gezien als een gebruiksvoorwerp en moet braaf doen wat wij zeggen. Soms weten we ook niet anders, en soms kunnen we ook niet anders.
Maar stel jezelf open voor contact en verbinding met je paard. Voor zover jij dat kunt. Wees nieuwsgierig naar je paard in hoe hij is, de wereld ervaart, wat zijn gedragingen betekenen, wat hij je wil vertellen. Creëer door verbinding Samen in plaats van jij en je paard.
En open je ook voor jezelf. Mijn ervaring in het werken met paarden is dat je nog zo ontzettend veel kunt leren op basis van techniek …. Je ware kracht in het werken met paarden is de moed om met openheid en liefde naar jezelf te kijken. Als jij je voor jezelf kunt openen, kun je je ook steeds meer openen voor je paard en ontstaat er meer en meer een diepere verbinding.
Tip 3: Wees jezelf, wees authentiek
Paarden zijn als kudde- en prooidier erg gericht op het 'lezen' van elkaar en het 'lezen' van andere diersoorten. Paarden moeten voor hun overleving feilloos de communicatie van de andere kuddeleden oppikken en begrijpen. Maar ook moeten ze onderscheid kunnen maken tussen roofdieren die jagen of roofdieren die gewoon de kudde passeren.
Paarden 'lezen' ons dus ook heel goed. Ze voelen feilloos onze diepliggende energielagen aan en wat er in onze energie gebeurt. Dus je gedachten, spierspanningen, blokkades, gevoelens en emoties worden gelezen door je paard. Als jij bv verdrietig bent maar je denk 'dat wil ik niet', je stopt het weg en je gaat doen alsof je blij bent pikken paarden het onderliggende verdriet feilloos op. Ze kunnen jou vervolgens niet vertrouwen want je bent niet authentiek, je verbergt iets. En dat is voor een prooidier alarmerend.
Wees jezelf bij je paard, met alle mooie en minder mooie dingen. Authenticiteit, transparantie en oprechtheid wordt enorm door je paard gewaardeerd. Als jij jezelf bent mag je paard dat ook zijn!
Tip 4: Vorm een kudde met je paard
Voor een paard zijn alleen de kuddeleden echt van betekenis. Als in het wild twee haremkuddes elkaar treffen is er weinig interactie tussen de twee kuddes. Hooguit tussen de leidhengsten om hun eigen kudde te beschermen. De paarden van de andere kudde zijn wel hun soortgenoten, ze kunnen elkaar begrijpen en met elkaar communiceren via lichaamstaal maar ze hebben geen band met elkaar. Ze hebben geen relatie en geen betekenis voor elkaar. Dus als jij van betekenis wilt zijn voor je paard vorm een kudde met je paard.
Hoe doe je dat? Vraag jezelf af waarom een paard van nature een kudde wil vormen en wat een kudde een paard te bieden heeft. Veiligheid, samenzijn, vriendschap, voedsel .. Dus door bv altijd in Wij en in Samen te denken, door te denken in een groter geheel dan alleen jou behoefte, door te zorgen voor je paard en je paard veiligheid te bieden nodig je het paard uit om een kudde met je te vormen.
Tip 5: Communiceer ipv conditioneer
Daadwerkelijke communicatie is een interactie! Jij en je paard zijn beide aanwezig en tussen jullie vindt een gesprek plaats. Dus ook je paard heeft een inbreng! Je zult open moeten staan voor deze inbreng, je zult er daadwerkelijk naar moeten luisteren en vervolgens kan jij daar weer op antwoorden. En zo ontstaat er een interactie ipv actie-reactie. En dat is eigenlijk wat conditioneren doet. Jij brengt iets in en je paard moet daarop reageren. Het liefst meteen het gewenste gedrag. En anders ga je zo lang door totdat je het gewenste gedrag krijgt. Jij brengt weer iets in en je paard moet daarop (gewenst) reageren. Maar deze manier van trainen maakt een marionet van jou paard! Je paard zal minder en minder aanwezig worden en gaan reageren vanuit automatisme. Maar is dat wat je echt wil? Een braaf paard? Of wil je een paard die zichzelf kan zijn, die niet bang is om iets in te brengen, die met je mee denkt? Een echte partner.
Tip 6: Zie je paard
Probeer je paard te zien zoals hij werkelijk is. Leer jezelf om verder te kijken dan alleen de buitenkant van je paard, om door zijn gedragslagen heen te kijken en verder dan je eigen beeld wat je gevormd hebt van je paard. Zie hoe hij psychisch, lichamelijk en energetisch in elkaar zit en ontdek wie je paard in zijn Essentie is. En verbind je met deze Essentie. Ontdek wat de kwaliteiten zijn van je paard en waarin hij nog kan groeien. Waar is je paard nog niet in balans? Dat kan jij je paard dan aanbieden door trainingen, healingen, therapieën .. wat er maar nodig is. Dan wordt je van echte betekenis voor je paard want je maakt hem niet minder, maar hij wordt meer in de interactie met jou. I see you!
Tip 7: Geniet van het samenzijn in het Hier en Nu
Vaak hebben we nogal wat verwachtingen. Dat kan van jezelf zijn dat jij het allemaal perfect moet doen voor je paard. Of je hebt bepaalde verwachtingen van je paard qua prestaties of gedrag. Of vaak heb je toch wel een bepaalde verwachting als je samen wat met je paard gaat doen. Al deze verwachtingen leggen behoorlijk wat druk op jou, op je paard en op jullie samenzijn. Het zet gevangen en ontneemt dat je kan genieten. Verwachtingen halen je uit het Hier-en-Nu waardoor je soms nogal eens erg verrast wordt door wat er op je af komt. Als iets anders uitpakt dan je verwachtte dan krijg je namelijk een klap te verwerken. Je kunt je naar aanleiding hiervan blij voelen maar vaak ook juist boos, verdrietig of teleurgesteld. Probeer in het Hier-en-nu te genieten van je paard en sta open voor wat zich aandient om daar vervolgens op te anticiperen. Ervaar het moment zoals die zich aandient, laat het gesprek zich ontvouwen. Dit geeft een zuivere communicatie en helpt om teleurstellingen te voorkomen.
Als jij deze tips mee neemt naar je paard en ze bewust gaat inbrengen garandeer ik je dat er een dieper contact en een hechte(re) relatie ontstaat tussen jou en je paard. Ontdek voor jezelf hoe diepgaand en hecht jou relatie met je paard kan worden!
Wil je nog veel meer tips ontvangen? Of wil jij deze tips direct in de praktijk ervaren? Of wil jij ze verder uitwerken en verdiepen met jou paard? Neem dan deel aan een van de trainingen van Noyana.