Training II: Bewust en sensitief Paardrijden

Tweedaagse cursus

 

Van 10.00-17.00

 

maximaal 6 deelnemers

 

Prijs: 225,- euro inclusief lunch

 

Data en locaties: zie Agenda

 


 Een paard loopt zoals de ruiter rijdt ..

 

Een mooie gezegde met een heldere boodschap: paardrijden begint bij de ruiter. In de praktijk zie je vaak precies het omgekeerde. We richten ons in het rijden juist erg veel op het trainen van het paard. Het paard moet soepeler lopen, een goede volte maken, nageeflijk zijn, in de juiste galop aanspringen ... Maar hoe zit jij als ruiter op je paard? Ben jij wel soepel in je lichaam? Ben jij zelf wel in balans? Oftewel ben jij je bewust van hetgeen jij inbrengt en wat daarvan de invloed is op de bewegingen, de energiedoorstroming en de gemoedstoestand van het paard?

 

In deze tweedaagse rijcursus leer je op welke manier jij je zit en houding kunt optimaliseren waardoor je balans verbetert wat een directe invloed heeft op de balans van je paard. Er wordt dieper ingegaan op hoe je paarden op een verantwoorde manier kunt rijden op basis van fijngevoelige lichaamstaal, hoe je de energiedoorstroming van je paard kunt optimaliseren en hoe je een paard van achteren naar voren rijdt. We rijden deze twee dagen zonder zadel, zodat je de natuurlijke bewegingen van het paard goed kunt voelen.

  

In deze cursus wordt geen vastomlijnde rijtechniek aangeboden. We richten ons op de laag onder de techniek die gaat over bewustwording van je lichaam en wat de invloed daarvan is op het paard.

  

Zit, houding en balans

Je zit en houding zijn het fundament van het rijden. Een goede houding zorgt ervoor dat de energie in je lichaam ongehinderd en vrij kan stromen. Een betere energiedoorstroming zorgt voor meer souplesse en ontspanning in je lichaam waardoor je de bewegingen van het paard beter kunt omzetten en je balans zich verbetert. Balans in het paardrijden genereert een stilte in je lichaam waardoor je de meest fijngevoelige signalen van het paard kunt ontvangen maar ook kunt doorgeven. Dit vormt de basis om vanuit subtiele lichaamstaal het paard te rijden.

 

In deze cursus krijg je diverse lichaamsbewustzijn oefeningen aangereikt zowel op de grond als ook op het paard die je zit en houding verbeteren. Je krijgt inzicht in je eigen verbeterpunten en hoe jij jouw lichaam zo in balans kunt brengen dat de energie optimaal kan doorstromen.

 

Rijden vanuit lichaamstaal

Paarden zijn zeer sensitieve dieren die onze lichaamstaal feilloos aanvoelen, ook in het rijden. Elke kleine verandering in je lichaam wordt haarscherp waargenomen. Je wordt je bewust van je lichaamstaal, energie en intenties en leert hoe je die kunt overbrengen aan het paard. Je verfijnt de communicatie en signaalwerking door het paard aan te spreken op zijn natuurlijke lichaamstaal. In deze cursus worden alle elementen over voorwaarts, stoppen en het maken van wendingen vanuit lichaamstaal worden uitgewerkt. Je krijgt inzicht in hoe een paard zijn lichaam anatomisch correct gebruikt en wat verzameling is en hoe jij dit als ruiter kunt ondersteunen en stimuleren.

 


 

Inhoud cursus

De cursus bestaat uit een theorie gedeelte en een praktijk gedeelte.

 

In het theorie gedeelte worden inzichten aangereikt over welke aspecten van de psyche en leefwereld van het paard belangrijk zijn voor ons mensen als we paarden gaan rijden. Er wordt dieper ingegaan op hoe een paard anatomisch correct loopt en wat verzameling is.

 

In het praktijk gedeelte werken we met lichaamsbewustzijn oefeningen met elkaar op de grond als ook met oefeningen op het paard. Op de eerste dag richten we ons daarbij op zit, houding en balans. De tweede dag werken we het rijden op basis van lichaamstaal volledig uit.

 

Praktische informatie

Aan dit programma kan zowel deelgenomen worden door mensen met veel rijervaring als mensen die weinig of geen rijervaring hebben. De praktijkbegeleiding met het paard wordt namelijk geheel afgestemd op het niveau van de ruiter.

 

Op de cursuslocaties zijn paarden ter beschikking om mee te werken.

 

Na het volgen van deze training kan je doorstromen naar training III jaartraject Bewust en sensitief Paardrijden of naar training II Authentieke interactie met Paarden.

 

Na het volgen van deze training is het ook mogelijk om een paard te leasen in Loon (vlakbij Assen). Lees hier er meer over.

 

Heb je interesse om deel te nemen stuur dan een email naar info@johanna-vrielink.nl

Gratis E-book Essenties van Lichaamstaal

Lees in dit gratis E-book over hoe lichaamstaal je relatie met je paard kan verbeteren en hoe je contact met je paard zich kan verdiepen!

Gratis E-book Body Awareness

Lees dit gratis E-book en ontdek wat body-awareness voor jou en je gezondheid kan betekenen!

Contacteer Noyana

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.