Anatomisch Verantwoord Bekappen

Belang van goede hoeven

Hoe belangrijk goed functionerende hoeven zijn voor de gezondheid van een paard ontdekte ik in de praktijk. Vaak werd ik bij klachten geroepen die mede het gevolg waren van de slechte hoeven van het paard op dat moment. Nadat de hoeven weer juist bekapt werden, werden de klachten minder of verdwenen zelfs. Goed functionerende hoeven is een hele belangrijke essentie voor de gezondheid van het paard. Dat is eigenlijk ook vrij logisch als je beseft dat het paard 24 uur per dag op zijn hoeven staat en er bewust van wordt hoeveel invloed een hoef heeft op en in het paardenlichaam. Zodra het paard last krijgt van zijn hoef kan hij ze niet even uitdoen zoals wij onze schoenen. Moet je je voorstellen dat je dag in, dag uit op hoge hakken moet lopen, of met een steen in je schoen, of met een scheve zool ….. Dat verdient toch wel enige aandacht.

 

Hoeven hebben invloed op: 

  • het skelet, de spieren en de pezen van het paard

  • de bewegingen van het paard

  • de doorstroming van bloed: in de hoef zit een pomp mechanisme die het bloed vanuit de hoef terug het been in pompt en daarmee het hart ondersteund

  • de doorstroming van lymfe

  • eiwit excretie: in een goed functionerende hoef worden eiwit afvalstoffen uitgescheiden in het hoorn. Functioneert de hoef niet goed heeft dit invloed op andere organen (nieren, lever, huid).

  • de energiebalans: in de hoef zitten veel eindpunten van meridianen

  • schokabsorptie: de impact van het neerkomen wordt grotendeels geabsorbeerd door de hoef. Functioneert de hoef niet goed gaat de trilling van de schok verder door, het lichaam van het paard in en veroorzaakt daar schade.

  • temperatuur: de hoefcapsule isoleert en handhaaft daardoor de temperatuur voor normaal metabolisme

Maar wat is nu een goed functionerende hoef? Elk paard is uniek, en daardoor kan je er in mijn ogen geen methode op los laten, ook niet op de hoeven. Een paard bekappen naar een 'bepaalde vorm' klopt voor mij dan ook niet, want dan ga je uit van de vorm en dan kom je niet altijd bij de juiste inhoud. Ik wil graag van inhoud naar vorm. Dit vind ik terug in het Anatomisch Verantwoord Bekappen, een werkwijze ontwikkeld door Marco Krul. Deze bekapping resulteert in een optimale bij het paard behorende hoefstand en zorgt voor een goed functionerende hoef.

 

Anatomisch Verantwoord Bekappen 

Uitgangspunt van de A.V. Bekapping is of het paard zijn voeten op de juiste manier kan en wil belasten. Je kunt een hoef correct naar de juiste maten trimmen, maar als vervolgens het paard zijn hoef niet wil belasten is er geen hoefmechanisme en dus geen functionerende hoef en ga je aan het doel voorbij. Paarden worden op zo'n wijze bekapt dat de veerbeweging die voor het pompmechanisme zorgt in de hoef niet belemmert wordt. Een correct werkend hoefmechanisme zorgt voor een goede bloedcirculatie in de voet en het been. Dit is van het allergrootste belang voor de algehele gezondheid van het paard en een optimale werking van de hoef.

 

Marco Krul 

Marco Krul is in 2003 begonnen met een opleiding bij Dr. Strasser. Tijdens zijn opleiding begon zijn interesse voor de biomechanica van de hoef te groeien. Dit is op zich niet gek, want van jongs af aan heeft Marco al een passie voor mechanica en dat heeft er ook toe geleid dat hij Werktuigbouwkunde heeft gestudeerd. Maar hoe meer inzicht hij verkreeg in de biomechanica van de hoef, hoe meer vragen hij erover ging stellen, hoe minder antwoorden hij kreeg bij Strasser. Dit verbaasde hem, maar zijn verbazing nam verder toe toen hij ontdekte dat er handelingen werden uitgevoerd die juist de biomechanica van de hoef tegenwerkten in plaats van ondersteunden. Deze verbazing en zijn drive om de biomechanica van de hoef te doorgronden hebben ertoe geleid dat Marco zelf verder op onderzoek is uitgegaan. Door gedegen onderzoek en jarenlange praktijkervaring ontdekte hij dat de hoef anders functioneert dan tot nu toe wordt aangenomen. Het A.V. Bekappen heeft zich aan de hand hiervan ontwikkeld.

  

Zienswijze A.V. Bekappen 

Wat maakt de A.V. Bekapping nu zo uniek? Dat is het inzicht in hoe de hoef van binnenuit functioneert. Tot nu toe wordt aangenomen dat zodra het paard zijn gewicht op de hoef plaatst de hoef uitzet en dat het hoefbeen, een rigide bot, in de hoefcapsule zakt. Als het paard zijn gewicht weer van de hoef afneemt vernauwd de hoef zich weer en gaat het hoefbeen weer omhoog. Door het uitzetten en vernauwen van de hoef wordt bloed in en uit de hoef gepompt. Dit noemt met het hoefmechanisme.

 

Marco heeft ontdekt dat het hoefbeen geen rigide bot is, maar dynamisch is en in staat is om te bewegen. Zodra het paard zijn gewicht op de hoef plaatst zet onder dit gewicht het hoefbeen uit. Door de beweging van het hoefbeen ontstaat er beweging in de hoefcapsule en dus hoefmechanisme. Deze zienswijze is uniek en verklaart het hoefmechanisme van binnenuit, in plaats van van buitenaf.

 

Welke paarden 

Alle paarden en pony's hebben baat bij deze wijze van bekappen, maar vooral paarden en pony's waarbij het hoefmechanisme niet goed functioneert en dus op een of andere manier belemmert wordt. Of het paard of de pony nu als gezelschap dient, recreatief of voor wedstrijden wordt ingezet, onder het zadel is of ermee gemend wordt maakt niet uit.

 

Deze werkwijze heeft een helende invloed op probleem hoeven en zorgt voor een sneller herstel dan reguliere methoden. In bijna alle gevallen zijn (langdurige) probleem hoeven te herstellen. Problemen die hoeven kunnen hebben zijn heel divers zijn. Hier zijn enkele richtlijnen: 

  • Je paard heeft platte, stijle, of juist scheve hoeven

  • Je paard heeft gevoelige hoeven

  • Je paard heeft slechte kwaliteit hoeven die altijd brokkelen of scheuren

  • Je paard heeft terugkerende problemen bv hoefbevangenheid of hoefzweren

  • Je paard heeft een bepaalde beenstand bv koehakkig, franse stand, overkoot gaan

  • Je paard tikt vaak aan bij bewegen of is regelmatig kreupel

  • ….

Maar vooral als je te horen hebt gekregen dat aan dit alles niets meer te doen is, het paard dit nou eenmaal heeft en hij bv alleen nog maar op hoefijzers kan lopen …. weet dat dit niet waar is. Als een hoef in staat is om zich op een bepaalde manier te ontwikkelen bv in een bokhoef, waarom zou een hoef dan niet in staat zijn om zich weer te ontwikkelen in een gezonde hoef? Het paard wordt niet geboren met hoefproblemen, deze ontstaan gedurende zijn leven door omstandigheden als ziekten en verzorging. Een hoef is een dynamisch geheel dat zich continue vormt naar de omstandigheden waarin het zich bevindt. Andere omstandigheden betekenen een andere hoefvorm. Met andere woorden een (probleem)hoef kan genezen.

Gratis E-book Essenties van Lichaamstaal

Lees in dit gratis E-book over hoe lichaamstaal je relatie met je paard kan verbeteren en hoe je contact met je paard zich kan verdiepen!

Gratis E-book Body Awareness

Lees dit gratis E-book en ontdek wat body-awareness voor jou en je gezondheid kan betekenen!

Contacteer Noyana

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.