Cranio Sacraal Therapie

Cranio-Sacraal therapie is een holistische behandelwijze, waarbij het doel is ontspanning te brengen in het cranio-sacraal systeem en het bindweefselsysteem met behulp van zachte technieken.

 

Lichaam is een eenheid

Cranio-Sacraal gaat er van uit dat het lichaam een eenheid is. Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door het bindweefsel. Dit bindweefsel (fascia) kun je zien als een soort laken waar de schedel, het ruggenmerg, alle organen, de botten, de spieren, de gewrichten, de bloedvaten en de zenuwen in gevouwen zitten. Beperkingen in het bindweefsel kunnen hierdoor klachten veroorzaken op vele plaatsen in het lichaam. Dit betekent dat bij bijvoorbeeld nekklachten de oorzaak van het probleem in de nek kan zitten, maar ook net zo goed ergens anders in het lichaam.

Het bindweefsel geeft stevigheid en bescherming, maar zorgt ook voor beweeglijkheid. Om te kunnen leven moeten we vrij kunnen bewegen. Bewegen is leven. Fysieke letsels maar ook niet uitgedrukte gevoelens van angst en pijn, worden door het lichaam opgeslagen en zorgen er uiteindelijk voor dat het cranio-sacraal ritme uit balans raakt, krimpt of vast gaat zitten. Dit beïnvloedt de hersenen en het zenuwstelsel en zorgt ervoor dat het systeem wordt aangetast.

 

Cranio-Sacraal systeem

Het cranio-sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit (dura mater) en de hersen- en ruggenmergvloeistof dat tussen die twee vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van de schedel (cranium) en wervelkolom tot onder aan je heiligbeen (sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel. De hoeveelheid hersen- en ruggenmergvloeistof neemt via een pompsysteem diep binnenin de hersenen ritmisch toe en af, waardoor er drukverschillen ontstaan. Dit drukverschil zorgt ervoor dat de botten van de schedel uitzetten, vervolgens worden de wervels lichtjes van elkaar geduwd waarna het sacrum naar onder en vervolgens naar binnen roteert. Dit cranio-sacraal ritme uit zich als een uitdijende en inkrimpende golf die overal op het lichaam voelbaar is. Dit ritme beweegt alles mee, van fascia (bindweefsel) om de organen heen tot en met de pezen, botten, spieren en hersenbeenderen.

We kunnen dit ritme beschouwen als de ademhaling van het zenuwstelsel. Dit stelsel regelt de werking van alles wat er in het lichaam gebeurt. Daarmee is het cranio-sacraal ritme, naast de ademhaling en de hartslag, de derde primaire levensfunctie van het lichaam. Door de pompbeweging van het cranio-sacraal systeem krijgen de cellen continue vers vocht toegediend. Na gebruik van dit vocht, waarin zich ondertussen afvalstoffen hebben opgehoopt, wordt het weer opgenomen in de bloedbaan. Wordt het ritme door een lichamelijke of emotionele blokkade in zijn functie belemmerd of verstoord dan belemmert dit de doorstroming in het lichaam en dat heeft een negatief effect op de gezondheid.

 

Behandelwijze

De behandelaar zal werken aan het optimaliseren van de elasticiteit en ruimte binnen de schedelbeenderen en de overige delen van het cranio-sacraal systeem. Hiervoor legt de behandelaar de handen zeer zacht en losjes op het lichaam en laat ze in het cranio-sacraal ritme mee bewegen. Daar waar de handen voelen dat het ritme verstoord is zit vaak een opeenhoping van afvalstoffen. Je kunt dit zelf onder andere voelen als warmte of als je erover heen gaat met je handen als een stroeve stroperige massa. Het kan ook harder aanvoelen als andere delen van het lichaam. De behandelaar houdt de handen op die plek en zal kijken of deze de doorstroming weer op gang kan krijgen op die plek. De belangrijkste werktuigen van een Cranio-Sacraal therapeut zijn de handen en intentie in combinatie met verschillende technieken. De meeste plekken waar de therapeut aan werkt is het hoofd, de wervelkolom en het bekken omdat dit de werking van het zenuwstelsel, het hormoonstelsel, het immuunsysteem en de functie van het lichaam een flinke oppepper geeft. Daardoor verbetert de beweeglijkheid van het weefsel, neemt de vitaliteit toe en wordt het zelfgenezende vermogen van het lichaam gestimuleerd dan wel gereactiveerd.

Gedurende de behandeling kan het zijn dat het cranio-sacraal systeem stil komt te liggen. Dat wordt ook wel het stillpoint genoemd. Bij de mens is het zo dat die daarbij in een soort diepe slaap terecht komt, waarbij dan energie wordt onttrokken aan de hersenen en ingezet wordt voor reparatie van het lichaam. Ook tijdens onze slaap kennen we stillpoint-perioden waarin het lichaam zich herstelt. Zowel behandelaar als paard ervaren dit stillpoint als een moment van tijdloze heilzame rust. Met Cranio-Sacraal maken we gebruik van de enorme intelligentie van het lichaam, die veel verder gaat dan de intelligentie (IQ) van ons denken. Niet de ziektesymptomen op zichzelf worden behandeld, maar er vindt behandeling plaats van de 'cliënt'.

 

Geschiedenis

Cranio-Sacraal therapie is een holistische behandelmethode die voortkomt uit de osteopathie. De Amerikaanse osteopaat W.G. Sutherland ontdekte het grote belang van het cranio-sacraal systeem in het menselijke lichaam. Hij is dan ook verantwoordelijk voor de meeste technieken, zoals die tegenwoordig gebruikt worden. Rond 1940 startte het onderwijs in deze methode. Maar pas na 1985 vond er een explosieve groei plaats dankzij het werk van Dr. J. Upledger. Door opvallende resultaten en nieuwe technieken heeft Cranio-Sacraal zich ontwikkeld tot een zelfstandige therapie. De laatste jaren wordt, met name in Amerika, wetenschappelijk onderzoek verricht om de erkenning van deze therapie binnen de gezondheidszorg te ondersteunen.

 

Wanneer Cranio-Sacraal?

Deze holistische behandelwijze is geschikt voor zowel zieke als gezonde mensen en dieren. Aangezien Cranio-Sacraal therapie het lichaam uitnodigt weer zo veel mogelijk te gaan functioneren zoals de natuur het bedoeld heeft en het zelfgenezend vermogen stimuleert, is het soort klachten dat behandeld kan worden zeer divers. Zeer veel lichamelijke gebreken, maar ook gedragsproblemen kunnen verminderen of zelfs genezen. Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden en daarom zijn veel oorzaken terug te vinden in het cranio-sacraal systeem. Zo kan spanning in de schedel door een val of verkeerd gebruik van een bit leiden tot problemen in het heiligbeen of in de achterhand. Ook het gebruik van een niet goed passend zadel of te strak aangetrokken singels kan leiden tot spanningen. Maar ook niet te vergeten is onze invloed die we hebben in het berijden en het trainen van paarden. Cranio-Sacraal werkt preventief zodat ernstige problemen voorkomen kunnen worden:

  • Het versterkt het immuunsysteem van het paard
  • Het verbetert de atletische vaardigheden, houdingen en bereidwilligheid
  • Werkt goed bij zowel acute als chronische aandoeningen
  • Ondersteunt veterinaire zorgen en versnelt het herstel
  • Zorgt ervoor dat het lichaam van het dier zijn vitaliteit en veerkracht weer terugkrijgt
Maar ook bij:
  • Rugklachten
  • Kaakproblemen (TMD). Maar ook na een tandarts behandeling. Tijdens de behandeling is er behoorlijke spanning op onder andere de kaakspieren komen te staan die met een Cranio-Sacraal behandeling weer gauw te ontspannen zijn.
  • Hanepoot
  • Achterhandproblemen
  • Gedragsproblemen
  • Sinusproblemen
  • Cribbing of luchtzuigen
  • Headshaking
  • Stress
  • Slechte doorbloeding van de benen
  • Maag- en darmstoornissen
  • Ataxie
Het is bekend dat ruiters, menners of eigenaars een grote invloed hebben op het paard. Daarom is het raadzaam om zelf ook Cranio-Sacraal behandelingen te nemen. Dat komt omdat het paard vaak fysieke of emotionele problemen van degene met wie het werkt spiegelt. Je zult niet alleen jezelf beter gaan begrijpen maar ook het paard.
De behandeling
Voordat de behandeling begint neem ik eerst met de eigenaar, ruiter of menner een uitgebreide anamnese (voorgeschiedenis van het paard / ziekte) af. Ik stel vragen over de gezondheid van het paard, over hoe het paard gehouden wordt, over zijn voeding et cetera. Belangrijk om te weten is ook hoe het zadel zit, met welk bit er wordt gereden en in welke discipline. Daarna observeer ik van een afstand het paard: hoe hij loopt en hoe hij staat. Ik doe een aantal kleine testen met het paard zelf, en bevoel het paard met mijn handen.
Om het traject van het paard goed in beeld te krijgen maak ik zowel foto’s als een korte film van het paard.
Hierna ga ik over tot behandeling van het paard, los in de stal of buiten in een kleine afgezette ruimte, of ergens losjes vastgebonden. Eventueel kan de eigenaar zijn paard vasthouden. Ik leg mijn handen heel zacht en losjes op het lichaam en laat ze in het cranio-sacrale ritme mee bewegen. Als mijn handen een verstoord ritme voelen, dan zit daar meestal een opeenhoping van afvalstoffen. Door mijn handen op die plek te houden probeer ik daar de doorstroming weer op gang te krijgen.
De reacties van het paard tijdens deze behandeling variëren van het hoofd laten hangen tot likken, kauwen, gapen of briesen. Het paard kan even onrustig worden; sommigen schrapen met hun voorbenen om het effect van de behandeling te verwerken, en gaan daarna weer likken en kauwen. Er zijn paarden die zich tijdens de behandeling zo ontspannen voelen dat ze zelfs bijna in slaap vallen of gaan kwijlen.
Na afloop van de behandeling maak ik opnieuw enkele foto’s en een korte filmopname. Natuurlijk neem ik mijn bevindingen met de eigenaar/ruiter of menner door en geef ik adviezen over het te volgen traject. Doorgaans zijn een aantal behandelingen nodig met een tussenpauze van ongeveer een week. Een lichaam heeft een week lichaamsbesef en zodoende is dit het perfecte behandelprotocol. Vanzelfsprekend gebeurt alles in overleg.
Het is niet altijd mogelijk om van te voren precies het aantal benodigde behandelingen vast te stellen. Dat hangt af van de reacties van het paard en natuurlijk wat er aan de hand is.
De reacties van het paard na de behandeling zijn verschillend: de een krijgt diarree, de ander wordt erg moe. In de meeste gevallen verergert de klacht eerst en dat is een positief teken. Het is net als een grote schoonmaak van een kast: eerst haal je er alles uit en daarna zet je alles weer netjes op z’n plek. Zo werkt dat ook in het lichaam. Het lichaam heeft tijd nodig om de vrijgekomen afvalstoffen te verwerken. Ieder paard reageert hier op zijn eigen wijze op.
Ik behandel ook beslagen paarden, maar mijn ervaring is dat ijzers de doorvoer vanaf de benen belemmeren met als gevolg dat sommige klachten aanhouden.
Mijn advies is om na een behandeling het paard vijf dagen met rust te laten. Dat wil zeggen: het paard noch berijden noch zwaar te belasten zodat het proces dat in gang is gezet met de behandeling in de daaropvolgende dagen z’n werk kan doen. Rust is essentieel voor genezing!

Gratis E-book Essenties van Lichaamstaal

Lees in dit gratis E-book over hoe lichaamstaal je relatie met je paard kan verbeteren en hoe je contact met je paard zich kan verdiepen!

Gratis E-book Body Awareness

Lees dit gratis E-book en ontdek wat body-awareness voor jou en je gezondheid kan betekenen!

Contacteer Noyana

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.