Ruimte deel 2

 In mijn vorige post (lees hier) heb ik het gehad over de intentie ruimte innemen en wat dat doet. We hebben ontdekt dat: 

  • de ruimte innemen van het paard niet mogelijk is. Het paard neemt zijn/haar ruimte gewoon met zich mee als hij ergens anders gaat staan
  • iets innemen creëert angst want je kan het weer verliezen en dat geeft verdedigen en strijd
  • de ruimte innemen leidt tot IK en JIJ .. IK neem JOUW ruimte in
  • het wordt ingezet om het leiderschap te verhelderen tussen jou en het paard maar 'ruimte innemen' is niet verbonden met daadwerkelijk leiderschap, het creëert geen samenzijn 

Ruimte in de pure zin, is een kwaliteit, is gewoon ruimte. Door hoe je over ruimte denkt, of wat je daarover hebt geleerd, wordt ruimte een item om over te strijden.. of niet. 

 

Met het natuurprincipe wat namelijk achter het idee zit wat geleid heeft tot de handeling 'ruimte innemen of plek inpikken' is niks verkeerds mee. Paarden kristalliseren leiderschap uit o.a. met behulp van de kwaliteit ruimte. Een paard met veel leiderschapskwaliteiten straalt ook veel ruimte uit en een lager in rang staand paard geeft ruimte aan een hoger in rang staand paard. Maar het is hoe wij als mens deze acties interpreteren en welke woorden wij eraan geven. De een ziet het als ruimte innemen, ruimte afpakken, ruimte opeisen .. een ander ziet het als ruimte uitstralen, aanwezig zijn in de ruimte, ruimte ontvangen. Maar hoe jij dingen ziet en interpreteert kleurt wel jou acties en handelingen naar het paard toe, het vormt je intentie. En als je met paarden in interactie bent is bewust worden van je intentie waarvan uit je dingen doet erg belangrijk. Je intentie bepaalt namelijk welke handelingen je doet maar nog veel belangrijker het beïnvloed de energie van je handeling. 

 

Maar nu sta ik met een voor mij vreemd paard voor het eerst in een bak of picadero. Ik ga hem niet wegjagen, zijn ruimte innemen of zijn plek inpikken. Wat dan wel?

 

Ik ga het paard uitnodigen om met mij in interactie te gaan. Niet om hem iets af te pakken maar juist om hem iets te bieden, namelijk een samenzijn met mij. Als ik het gesprek met het paard begin vanuit ik ben aanwezig in de ruimte en het paard is aanwezig in de ruimte, en nog beter Wij zijn aanwezig in deze ruimte geeft het al iets heel anders. Ik sta dan heel anders in de picadero dan als ik de intentie zou hebben: nu moet ik de ruimte van het paard inpikken. 

 

Vervolgens ga ik vanuit aanwezig zijn bewegen in de ruimte vanuit een heldere richting. Richting kun je zien als een dynamische, stromende energie die vertelt 'daar ga ik heen'. Je loopt eigenlijk altijd al met richting maar dat is onbewust en vaak is de richting niet zo helder. Als je begint met lopen stroomt eerst de richtingsenergie en dan gaat je fysieke lichaam bewegen. Richting is lichaamstaal communicatie die paarden feilloos oppikken. Vaak zul je zien dat als je echt aanwezig bent in de bak en je loopt met een heldere richting het paard jou al opmerkt en soms al gaat bewegen op jou energie of zelfs al naar je toe komt.

 

Maar oke, in dit voorbeeld blijft het paard toch in de ene hoek staan en heeft totaal geen aandacht voor mij. Vanuit het wandelen in de bak stroomt mijn richting vervolgens achter het paard langs. Het paard kan op ruime afstand dan de energie van mij al voelen en besluiten om te gaan lopen. Gaat hij niet bewegen gebruik ik mijn touw met een kleine beweging om mijn richting te verhelderen (dus NIET om het paard weg te jagen of in beweging te krijgen). Ik verduidelijk mijn weg, mijn richting, mijn boodschap ‘daar ga ik heen’. Staat dus los van het paard. Maar als zelfbewust wezen mag en kan ik bewegen daar waar ik naar toe wil. Ik wil daar de ruimte ook zien en voelen. Dit is verbonden met leiderschap, weten waar je bent. En er is meer dan genoeg ruimte voor het paard om vervolgens ergens anders heen te bewegen, dus hij wordt er niet minder van, hij raakt niet uit balans, ik pak hem niks af. Ik spreek het paard zelfs aan op een natuurlijk principe: beweging creëert beweging. 

 

Je zult ervaren dat als je dit zuiver aanbiedt het paard al na een keer bewust wordt van je aanwezigheid, jou gaat opmerken, begrijpt en voelt dat jij hem iets te bieden hebt en vervolgens voordat je het weet bewegen jullie samen op elkaars energie en ontstaat er een gesprek over voorwaarts, stilstaan, draven, naar je toe komen etc. 

 

Een kleine intentie verandering kan een groot verschil maken in je communicatie met jou paard. Wil jij ook bewuster worden van wat jou inbreng is in de relatie met jou paard? Dit en nog veel meer essenties die ervoor zorgen dat je een diepgaand contact en een hechte relatie kunt opbouwen met je paard komen aan bod in de trainingen.

Gratis E-book Essenties van Lichaamstaal

Lees in dit gratis E-book over hoe lichaamstaal je relatie met je paard kan verbeteren en hoe je contact met je paard zich kan verdiepen!

Gratis E-book Body Awareness

Lees dit gratis E-book en ontdek wat body-awareness voor jou en je gezondheid kan betekenen!

Contacteer Noyana

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.